Országos Műszerkalibrációs Központ

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervkeretében új Műszerkalibrációs Labor és Vízsebességmérő Csatorna épült a vízrajzi szolgálat számára. A KEOP 2.2.2-2008-0002 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával az OVF (VKKI) kezdeményezésére valósult meg.

 

Magyarország évszázadok óta küzd a vízért és a víz ellen, az aszályok és az árvizek szorításában. A kevéssel jól kell gazdálkodni, a sok ellen időben fel kell készülni. Mindkét esetben döntő kérdés: mennyi víz van folyóinkban és mennyi várható? A válasz magától értetődő: a számításokhoz meg kell mérni a rendelkezésre álló vízhozamokat.

 

A magyar vízimérnökök már az 1800-as évek végén rendszeres méréseket végeztek nagyobb folyóink vízhozamának megállapítására. Napjainkban ezt a feladatot a 12 Vízügyi Igazgatóság vízrajzi egységei látják el.

A fejlődő eszközök mellett a mérések elve száz éve változatlan: mélységmérések sorozatával megmérjük a folyó keresztszelvényét (átfolyási felületét) és több pontján a víz sebességét. Az átlagos vízsebesség és a felület szorzata a másodpercenként átfolyó víz mennyiségét adja. Az eljárás legkritikusabb eleme a sebesség megbízható mérése. A vízsebesség mérésének jól bevált eszköze az un. forgószárnyas sebességmérő, amelyben víz áramlásának hatására a sebesség növekedésével arányos a forgások száma. Az új technológiákkal (pl. ultrahangos mérés) szemben nagy előnye, hogy a legkisebb vízfolyásokon is használható, megbízható és azoknál nagyságrendekkel olcsóbb.

A mérési adatok felhasználása rendkívül felelős döntéseket alapoz meg, ezen múlhat egy árvízvédekezés, aszálykár-elhárítás, egy vízminőségi kárelhárítás sikeressége, vagy akár egy ökológiai vízpótlás is. A felelősség vállalásának feltétele a mérés hitelessége, a mérőeszköz megbízhatósága. Ennek érdekében a műszereket egy állóvizű medencében - un. mérőcsatornában - rendszeresen hitelesíteni kell.

A Kvassay-zsilip mellett – külföldi tapasztalatok figyelembe vételével - épült mérőcsatorna a vízügyi ágazatban használt összes forgószárnyas és indukciós vízsebességmérő műszer hitelesítését hivatott elvégezni. A mérőcsatorna „lelke" a csatorna két oldalán levő síneken futó, egyedi gyártású mérőkocsi. A több mint 400 kilós kocsit a hozzá tartozó vezérlés képes másodpercenként 1 mm és 5 méter (0,04-18 km/óra) között bármely sebességgel, 1%-os pontossággal mozgatni.

 

A vezérlőterem számítógépéről a távvezérelt rendszer minden beállítását elvégezheti a mérésvezető, folyamatosan ellenőrizheti a mérőkocsi futását, menetjellemzőit. A beérkező adatok alapján előállítható és nyomtatható a hitelesítési jegyzőkönyv.

A mérőcsatorna mellett az épületben elhelyezett műhelyek további műszertípusok kalibrációjához, valamint a vízrajzi mérőeszközök javítására készültek. A hitelesítésre váró műszerek és az alkatrészek számára külön raktárhelyiség szolgál. A létesítmény biztosítja a kezelőszemélyzet számára a megfelelő munkakörnyezetet, irodákat, szociális helységeket, de lehetővé teszi a karbantartási, műszerkezelési továbbképzések megtartását is.

A létesítmény kialakítása nem csak kulturált, de környezettudatos is. Az épület energiatakarékos fűtését a befektetett egységnyi energia 4-6-szorosát termelő hőcserélős rendszer biztosítja. A mérőcsatorna ablakai különleges fényszűrő bevonattal rendelkeznek, csökkentve a víz algásodását. Emiatt a 240 m3-es medence vízcseréjére csak 2-3 évente van szükség.

A Műszerkalibrációs Labor és Vízsebességmérő Csatorna 2014-ben is folytatja a vízsebességmérő műszerek kalibrációját. A Mérőközpont a vízügyi igazgatóságok műszereinek szervezett keretek közt történő bevizsgálása mellett más szervezetek és vállalkozások kalibrációs igényeit is képes kielégíteni. Az elvégzett kalibrációról a műszer típusának (forgószárnyas, indukciós, impulzusszámláló) megfelelő jegyzőkönyvet állítunk ki.

A Mérőközpont vezetője Albert Kornél, a szakmai feladatok ellátásával megbízott személy Berke Barnabás. Árajánlatot, további információt, felvilágosítást az alábbi elérhetőségeken lehet kapni:

     Albert Kornél

          email:                Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

          telefon:             + 36 1 477-3500/12755

          mobil:                +3630297-5343

     Berke Barnabás

          email:                Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

          telefon:             + 36 1 477-3500/12755

          mobil:                +36 30 843-4895

A Mérőközpont címe:

 

     Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

      Műszerkalibrációs Labor és Vízsebességmérő Csatorna

     1211 Budapest, Nagydunasor 1-25.

 

     GPS koordináták:

          47° 27’ 33,86”   É19°04’02,54” K

          47.45940556°    É19.06737222° K

          651502 EOVy    235049 EOVx

Levélcím:

 

       Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

      1428 Budapest, Pf.: 33.


Zsilipelési vízállás

Események

Kvassay emlékszoba ünnepélyes átadása

szalagA Vízügyi szolgálat kiemelt feladatának tartja Kvassay Jenő emlékének felidézését, őrzését, munkásságának bemutatását, így az Országos vízügyi Főigazgatóság 2014. szeptemberében Emlékbizottságot hozott létre, mely szorosan – együttműködve az Őrbottyán város önkormányzatával és a Kvassay Alapítvánnyal – több célt tűzött ki maga elé.

Szilágyi Attila igazgató a Kvassay emlékszoba avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy ezen célok elérésében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kiemelt felelősséget érzett, mivel az igazgatóság működési területén található több Kvassay irányításának idejében megfogalmazódó vagy megvalósult vízgazdálkodási beavatkozás, köztük a Ráckevei-(Soroksári)-Dunaág szabályozásának fontos létesítménye a Kvassay nevét viselő felső szabályozó műtárgycsoport.

Igazgatói elismerések a Víz Világnapja alkalmából

BeszdA Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság I. szakaszmérnökségén a Víz Világnapja alkalmából 2017. március 21-én megrendezett ünnepségén jelen voltak az Igazgatóság vezetősége, az őrbottyáni Kvassay Jenő Általános iskola igazgatója és diákjai valamint a Duna Múzeum Múzeumvezetője és munkatársai.

Szilágyi Attila a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója beszédében emlékeztetett, hogy Március 22. alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz, mint az élet jelképe, szimbóluma, melyet joggal tekinthetünk az élet bölcsőjének. 1993. óta ezen a napon, évente megünnepeljük a Víz Világnapját, Az ENSZ közgyűlése 1992-93. évi ülésszaka vezette be az 1992. évi dublini környezetvédelmi konferencia javaslatára.

XI. Fotóposzter pályázat a Vízről

A MHT BTSz és az ME MFK a fenti gondolatok jegyében a VÍZ ezernyi arcának, áldásának és kártételeinek, természet-ben betöltött szerepének, sokirányú felhasználásának, a Víz és az Ember kapcsolatának bemutatására fotóposzter (saját fotók + magyarázószöveg felhasználásával készített, poszter formájú) pályázatot hirdet. Ezen bárki részt vehet a Föld bármely pontján készített fotók felhasználásával!

Adatlap letöltése itt!

„Szennyvizek? Tiszta vizet!”

vilagnap

VÍZ VILÁGNAPJA - 2017

A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, ahogy azt sokáig hittük. Körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban jóval nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket, és mi európaiak természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű, tiszta ivóvíz a kellő mennyiségben mindig rendelkezésre áll. Emiatt sokszor nem úgy bánunk vele, ahogyan azt megérdemelné. Pazaroljuk, szennyezzük a felszíni és felszín alatti vizeinket egyaránt. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. A szennyvizek 50 százalékát az ipar termeli, 25-25 százalékát a kommunális, illetve mezőgazdasági szennyvizek teszik ki.

Bövebben...

Indul a www.vizvilagnap.hu!

Február 8-tól érdekes témákkal, a Víz Világnapjához kapcsolódó idei programokkal, pályázatokkal és internetes vetélkedővel frissül a www.vizvilagnap.hu. A Duna Múzeum által működtetett honlap célja, hogy a március 22-i világnaphoz és az UNESCO által meghirdetett idei szlogenhez – „Szennyvizek? Tiszta vizet!” – kapcsolódva két hónapon keresztül a vízről való közös gondolkodásra, a programokon való aktív részvételre serkentsen.


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00