Országos Műszerkalibrációs Központ

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervkeretében új Műszerkalibrációs Labor és Vízsebességmérő Csatorna épült a vízrajzi szolgálat számára. A KEOP 2.2.2-2008-0002 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával az OVF (VKKI) kezdeményezésére valósult meg.

 

Magyarország évszázadok óta küzd a vízért és a víz ellen, az aszályok és az árvizek szorításában. A kevéssel jól kell gazdálkodni, a sok ellen időben fel kell készülni. Mindkét esetben döntő kérdés: mennyi víz van folyóinkban és mennyi várható? A válasz magától értetődő: a számításokhoz meg kell mérni a rendelkezésre álló vízhozamokat.

 

A magyar vízimérnökök már az 1800-as évek végén rendszeres méréseket végeztek nagyobb folyóink vízhozamának megállapítására. Napjainkban ezt a feladatot a 12 Vízügyi Igazgatóság vízrajzi egységei látják el.

A fejlődő eszközök mellett a mérések elve száz éve változatlan: mélységmérések sorozatával megmérjük a folyó keresztszelvényét (átfolyási felületét) és több pontján a víz sebességét. Az átlagos vízsebesség és a felület szorzata a másodpercenként átfolyó víz mennyiségét adja. Az eljárás legkritikusabb eleme a sebesség megbízható mérése. A vízsebesség mérésének jól bevált eszköze az un. forgószárnyas sebességmérő, amelyben víz áramlásának hatására a sebesség növekedésével arányos a forgások száma. Az új technológiákkal (pl. ultrahangos mérés) szemben nagy előnye, hogy a legkisebb vízfolyásokon is használható, megbízható és azoknál nagyságrendekkel olcsóbb.

A mérési adatok felhasználása rendkívül felelős döntéseket alapoz meg, ezen múlhat egy árvízvédekezés, aszálykár-elhárítás, egy vízminőségi kárelhárítás sikeressége, vagy akár egy ökológiai vízpótlás is. A felelősség vállalásának feltétele a mérés hitelessége, a mérőeszköz megbízhatósága. Ennek érdekében a műszereket egy állóvizű medencében - un. mérőcsatornában - rendszeresen hitelesíteni kell.

A Kvassay-zsilip mellett – külföldi tapasztalatok figyelembe vételével - épült mérőcsatorna a vízügyi ágazatban használt összes forgószárnyas és indukciós vízsebességmérő műszer hitelesítését hivatott elvégezni. A mérőcsatorna „lelke" a csatorna két oldalán levő síneken futó, egyedi gyártású mérőkocsi. A több mint 400 kilós kocsit a hozzá tartozó vezérlés képes másodpercenként 1 mm és 5 méter (0,04-18 km/óra) között bármely sebességgel, 1%-os pontossággal mozgatni.

 

A vezérlőterem számítógépéről a távvezérelt rendszer minden beállítását elvégezheti a mérésvezető, folyamatosan ellenőrizheti a mérőkocsi futását, menetjellemzőit. A beérkező adatok alapján előállítható és nyomtatható a hitelesítési jegyzőkönyv.

A mérőcsatorna mellett az épületben elhelyezett műhelyek további műszertípusok kalibrációjához, valamint a vízrajzi mérőeszközök javítására készültek. A hitelesítésre váró műszerek és az alkatrészek számára külön raktárhelyiség szolgál. A létesítmény biztosítja a kezelőszemélyzet számára a megfelelő munkakörnyezetet, irodákat, szociális helységeket, de lehetővé teszi a karbantartási, műszerkezelési továbbképzések megtartását is.

A létesítmény kialakítása nem csak kulturált, de környezettudatos is. Az épület energiatakarékos fűtését a befektetett egységnyi energia 4-6-szorosát termelő hőcserélős rendszer biztosítja. A mérőcsatorna ablakai különleges fényszűrő bevonattal rendelkeznek, csökkentve a víz algásodását. Emiatt a 240 m3-es medence vízcseréjére csak 2-3 évente van szükség.

A Műszerkalibrációs Labor és Vízsebességmérő Csatorna 2014-ben is folytatja a vízsebességmérő műszerek kalibrációját. A Mérőközpont a vízügyi igazgatóságok műszereinek szervezett keretek közt történő bevizsgálása mellett más szervezetek és vállalkozások kalibrációs igényeit is képes kielégíteni. Az elvégzett kalibrációról a műszer típusának (forgószárnyas, indukciós, impulzusszámláló) megfelelő jegyzőkönyvet állítunk ki.

A Mérőközpont vezetője Albert Kornél, a szakmai feladatok ellátásával megbízott személy Berke Barnabás. Árajánlatot, további információt, felvilágosítást az alábbi elérhetőségeken lehet kapni:

     Albert Kornél

          email:                Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

          telefon:             + 36 1 477-3500/12755

          mobil:                +3630297-5343

     Berke Barnabás

          email:                Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

          telefon:             + 36 1 477-3500/12755

          mobil:                +36 30 843-4895

A Mérőközpont címe:

 

     Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

      Műszerkalibrációs Labor és Vízsebességmérő Csatorna

     1211 Budapest, Nagydunasor 1-25.

 

     GPS koordináták:

          47° 27’ 33,86”   É19°04’02,54” K

          47.45940556°    É19.06737222° K

          651502 EOVy    235049 EOVx

Levélcím:

 

       Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

      1428 Budapest, Pf.: 33.


Kvassay hajózsilip

Események

Nyugdíj

2017. június 8-án - nyugdíjba vonulása alkalmából - ünnepélyes keretek között köszöntünk el Herman Lajosné (Marika) kolléganőnktől, aki 1987.03.09. óta volt a III. Szakaszmérnökség tagja.

Ezúton is kívánunk Neki hosszú, boldog, egészségben eltöltött nyugdíjas éveket!

20170608 11143820170608 11144820170608 112928

Koszorúzás Őrbottyánban

Június 2-án az őrbottyáni Kvassay Jenő Általános Iskola előtti téren az iskola névadójáról tartott megemlékezést követően a település őrszentmiklósi temetőjében kerültek elhelyezésre a megemlékezés koszorúi. Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Szöllősi-Nagy András, a Hidrológiai Közlöny Szerkesztő Bizottságának elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora.

Jelen voltak az eseményen többek között a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Hidrológiai Társaság, a Duna Múzeum, Őrbottyán önkormányzatának, a Kvassay Jenő baráti kör képviselői.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság nevében Markella Krisztián szakaszmérnök és Kopasz Sándor szakaszmérnök-helyettes koszorút helyezett el a példaképként tisztelt Kassay Jenő és Sajó Elemér sírjára.

Bővebben...:

Kollégáink részt vettek az első Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület gyakorlatán

tuzolto01A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. Szakaszmérnökség működési területén, Tasson, 2017. március 30-án csütörtökön megrendezték az önkéntes alapon működő első Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület I. gyakorlatát, amely sikeresen teljesítette a minősítő szakvizsgát.

Bővebben...:

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00