Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. október

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén októberben a sokéves havi átlagnál 44%-kal több csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 65 mm volt, ami 20 mm-rel volt több, mint a sokéves októberi átlag (45 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 45 mm (Kisterenye) és 106 mm (Nagy-Hideg hegy) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 64 mm, Zagyva vízgyűjtő: 58 mm, Ipoly vízgyűjtő: 69 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 68 mm. E szerint októberben a legkevesebb csapadék a Zagyva vízgyűjtőt érte, míg a másik három vízgyűjtő 10-15%-kal több, közelítőleg azonos mennyiségű csapadékot kapott.

A tárgyidőszak csapadéktevékenysége úgy jellemezhető, hogy a hónap első két dekádja gyakorlatilag csapadékmentes volt, míg az utolsó 10 napon két időszakban (21-22-én és 29-én) hullott jelentős csapadék Igazgatóságunk területére.

Októberben a legnagyobb többlet (54 mm) Diósjenő állomáson (Ipoly vízgyűjtő) jelentkezett, míg a legkevesebb többlet (0,1 mm) Budakalász állomáson (Közép-Duna vízgyűjtő) volt.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. szeptember

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén szeptemberben a sokéves havi átlagnál 137%-kal (!) több csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 102 mm volt, ami 59 mm-rel volt több, mint a sokéves szeptemberi átlag (43 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 73 mm (Ráckeve) és 174 mm (Tura) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 87 mm, Zagyva vízgyűjtő: 112 mm, Ipoly vízgyűjtő: 104 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 105 mm. E szerint szeptemberben a legkevesebb csapadék a Közép-Duna vízgyűjtőt érte, míg a másik három vízgyűjtő közelítőleg azonos mennyiségű csapadékot kapott. A tárgyidőszak csapadéktevékenysége úgy jellemezhető, hogy mindegyik dekádban volt 1-1 nap, amikor jelentős (20-25mm) csapadék hullott az Igazgatóság egész területére, és emellett a többi napokon is volt kisebb mennyiségű eső a területen.

Szeptemberben a legnagyobb többlet (127 mm) Tura állomáson (Zagyva vízgyűjtő) jelentkezett, míg a legkevesebb többlet (28 mm) Diósjenő állomáson (Ipoly vízgyűjtő) volt.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. augusztus

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén augusztusban a sokéves havi átlagnak megfelelő csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 55 mm volt, ami csak 1 mm-rel volt több, mint a sokéves augusztusi átlag (54 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 36 mm (Kisterenye) és 69 mm (Ipolyvece) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 58 mm, Zagyva vízgyűjtő: 45 mm, Ipoly vízgyűjtő: 59 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 58 mm. E szerint augusztusban a legkevesebb csapadék a Zagyva vízgyűjtőt érte, míg a másik három vízgyűjtő közelítőleg azonos mennyiségű csapadékot kapott. A tárgyidőszak csapadéktevékenysége úgy jellemezhető, hogy augusztus 6-án és 19-én hullott jelentős mennyiségű eső (15-30 mm) az egyes részvízgyűjtőkre, a többi időszak gyakorlatilag csapadékmentesnek mondható.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. július

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén júliusban közelítőleg a sokéves havi átlagnak megfelelő csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a júliusi átlag 52 mm volt, ami ~ 10%-kal volt kevesebb, mint a sokéves júliusi átlag (59 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 29 mm (Kakucs) és 98 mm (Diósjenő) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 46 mm, Zagyva vízgyűjtő: 51 mm, Ipoly vízgyűjtő: 75 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 38 mm. E szerint júliusban a legtöbb csapadék az Ipoly vízgyűjtőt érte, a míg a legkevesebb a Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtőjét. A másik két vízgyűjtő közelítőleg azonos mennyiségű csapadékot kapott.

Bővebben...

Kvassay hajózsilip

Események

XXIV. Ifjúsági Napok

mht2017. szeptember 21-22-én Dunaújvárosban került megrendezésre a Magyar Hidrológiai Társaság XXIV. Ifjúsági Napok című konferenciája. A KDVVIZIG munkatársai egy előadással és egy poszterrel készültek a rendezvényre:

Váradi Imre Miklós és Baros Tímea a "Drónok felhasználási lehetőségei a vízügyi szakmában" címmel tartottak előadást, mely az alábbi linken tekinthető meg:

előadás

Kondor Gergely "Pontfelhő-kiértékelési esettanulmányok" című poszterét állította ki, mellyel sikerült a legjobb poszter címet is megszereznie. A poszter és az oklevél az alábbi linkeken tekinthető meg:

poszter oklevél

A színvonalas munkákhoz és az elért sikerekhez ezúton gratulálunk!

Igazgatósági fotópályázat (2017. augusztus)

 A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. augusztus hónapban 14 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bakos Tímea: Boldogi szitakötő (2017.)

2. Váradi Imre: Kisvízfolyás Nógrádban (2016.)

3. Szilágyi János: Fürdőző bivalyok Apaj térségében (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

5

Címadományozás augusztus 20-a alkalmából

logó KDVVIZIG

Augusztus 20-a alkalmából, Államalapító Szent István ünnepén a vízügyi szolgálatban végzett eredményes munkájának
elismeréséül a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője

Bővebben...:

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00