Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. március

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén márciusban a sokéves március havi átlaghoz képest ~ 10%-kal több csapadékmennyiség hullott Igazgatóságunk területére: a havi átlag 37 mm volt, ami csak 4 mm-rel volt több, mint a sokéves márciusi átlag (33 mm).

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. február

 

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Az év második hónapjában a sokéves február havi átlaghoz hasonló csapadékmennyiség hullott Igazgatóságunk területére: a havi átlag 32 mm volt, ami csak 1 mm-rel volt kevesebb, mint a sokéves februári átlag (33 mm).

A lehullott csapadék havi mennyisége 19 mm (Hatvan) és 56 mm (Diósjenő) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 30 mm, Zagyva vízgyűjtő: 28 mm, Ipoly vízgyűjtő: 36 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 36 mm. E szerint januárban a csapadékeloszlás egyenletesnek tekinthető Igazgatóságunk területén.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. január

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Az év első hónapja valamivel szárazabb volt, mint az átlag, a havi csapadék területi átlagértéke 26 mm volt, ami 25%-kal kevesebb, mint a sokéves januári átlagérték (35mm).

A lehullott csapadék havi mennyisége 12 mm (Ráckeve) és 42 mm (Diósjenő) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 27 mm, Zagyva vízgyűjtő: 22 mm, Ipoly vízgyűjtő: 26 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 28 mm. E szerint januárban a csapadékeloszlás egyenletesnek tekinthető Igazgatóságunk területén.

Januárban a legnagyobb hiány (18 mm) Tésa, Ráckeve állomásokon jelentkezett, míg a legkevesebb hiány (1 mm) Tass állomáson volt.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2016. december

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Az idei december rendkívül száraz volt, a havi csapadék területi átlagértéke 2,4 mm volt, ami csak 5%-a a sokéves decemberi átlagértéknek (45mm).

A lehullott csapadék havi mennyisége 0 mm (Zabar) és 7 mm (Nagy-Hideg hegy) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 2,7 mm, Zagyva vízgyűjtő: 1,1 mm, Ipoly vízgyűjtő: 3,7 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 2,3 mm.

Bővebben...

Zsilipelési vízállás

Események

Kollégáink részt vettek az első Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület gyakorlatán

tuzolto01A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. Szakaszmérnökség működési területén, Tasson, 2017. március 30-án csütörtökön megrendezték az önkéntes alapon működő első Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület I. gyakorlatát, amely sikeresen teljesítette a minősítő szakvizsgát.

Együttműködés a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségével

együttmükodesEgyüttműködési megállapodást írt alá a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége.

Az Ipoly folyó Nógrád megyei szakaszán, valamint a víztározók környékén a megállapodás szerint a helyi polgárőrök segítik a vízügyi védművek őrszemélyzetének munkáját. Szükség esetén jelentést adnak a gátak állapotáról, jelentik, ha adott esetben meghibásodásokat, rendellenességeket észlelnek, árvizek idején pedig bekapcsolódnak a védekezési, elhárítási tevékenységbe.

Kvassay emlékszoba ünnepélyes átadása

szalagA Vízügyi szolgálat kiemelt feladatának tartja Kvassay Jenő emlékének felidézését, őrzését, munkásságának bemutatását, így az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2014. szeptemberében Emlékbizottságot hozott létre, mely szorosan – együttműködve az Őrbottyán város önkormányzatával és a Kvassay Alapítvánnyal – több célt tűzött ki maga elé.

Szilágyi Attila igazgató a Kvassay emlékszoba avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy ezen célok elérésében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kiemelt felelősséget érzett, mivel az igazgatóság működési területén található több Kvassay irányításának idejében megfogalmazódó vagy megvalósult vízgazdálkodási beavatkozás, köztük a Ráckevei-(Soroksári)-Dunaág szabályozásának fontos létesítménye a Kvassay nevét viselő felső szabályozó műtárgycsoport.

Igazgatói elismerések a Víz Világnapja alkalmából

BeszdA Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság I. szakaszmérnökségén a Víz Világnapja alkalmából 2017. március 21-én megrendezett ünnepségén jelen voltak az Igazgatóság vezetősége, az őrbottyáni Kvassay Jenő Általános iskola igazgatója és diákjai valamint a Duna Múzeum Múzeumvezetője és munkatársai.

Szilágyi Attila a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója beszédében emlékeztetett, hogy Március 22. alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz, mint az élet jelképe, szimbóluma, melyet joggal tekinthetünk az élet bölcsőjének. 1993. óta ezen a napon, évente megünnepeljük a Víz Világnapját, Az ENSZ közgyűlése 1992-93. évi ülésszaka vezette be az 1992. évi dublini környezetvédelmi konferencia javaslatára.

XI. Fotóposzter pályázat a Vízről

A MHT BTSz és az ME MFK a fenti gondolatok jegyében a VÍZ ezernyi arcának, áldásának és kártételeinek, természet-ben betöltött szerepének, sokirányú felhasználásának, a Víz és az Ember kapcsolatának bemutatására fotóposzter (saját fotók + magyarázószöveg felhasználásával készített, poszter formájú) pályázatot hirdet. Ezen bárki részt vehet a Föld bármely pontján készített fotók felhasználásával!

Adatlap letöltése itt!


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00