Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. december

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Ez év decemberében a sokéves havi átlagnál 30%-kal kevesebb csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 31 mm volt, ami 14 mm-rel volt kevesebb, mint a sokéves decemberi átlag (45 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 16 mm (Kisterenye) és 50 mm (Tápiószele) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak: Közép-Duna vízgyűjtő: 26 mm, Zagyva vízgyűjtő: 30 mm, Ipoly vízgyűjtő: 25 mm, Duna-Tisza-hátság (továbbiakban: DTH) vízgyűjtő: 44 mm. E szerint decemberben a legtöbb csapadék a DTH-t, míg a többi vízgyűjtőt közel azonos mennyiségű csapadék érte.

Decemberben a legnagyobb hiány (43 mm) Ipolyvece állomáson (Ipoly vízgyűjtő) jelentkezett, míg a legnagyobb többlet (12 mm) Ürbő állomáson (DTH vízgyűjtő) volt.

A tárgyidőszak csapadéktevékenysége úgy jellemezhető, hogy a hónap mindhárom dekádjában 2-3 napon volt csapadék, az ezen felüli időszak gyakorlatilag csapadékmentes volt.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. november

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Ez év novemberében a sokéves havi átlagnál 11%-kal kevesebb csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 48 mm volt, ami 6 mm-rel volt kevesebb, mint a sokéves novemberi átlag (54 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 31 mm (Tésa) és 84 mm (Diósjenő) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 45 mm, Zagyva vízgyűjtő: 49 mm, Ipoly vízgyűjtő: 60 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 40 mm. E szerint novemberben a legkevesebb csapadék a D-T-H, míg a legtöbb az Ipoly vízgyűjtőt érte.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. október

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén októberben a sokéves havi átlagnál 44%-kal több csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 65 mm volt, ami 20 mm-rel volt több, mint a sokéves októberi átlag (45 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 45 mm (Kisterenye) és 106 mm (Nagy-Hideg hegy) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 64 mm, Zagyva vízgyűjtő: 58 mm, Ipoly vízgyűjtő: 69 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 68 mm. E szerint októberben a legkevesebb csapadék a Zagyva vízgyűjtőt érte, míg a másik három vízgyűjtő 10-15%-kal több, közelítőleg azonos mennyiségű csapadékot kapott.

A tárgyidőszak csapadéktevékenysége úgy jellemezhető, hogy a hónap első két dekádja gyakorlatilag csapadékmentes volt, míg az utolsó 10 napon két időszakban (21-22-én és 29-én) hullott jelentős csapadék Igazgatóságunk területére.

Októberben a legnagyobb többlet (54 mm) Diósjenő állomáson (Ipoly vízgyűjtő) jelentkezett, míg a legkevesebb többlet (0,1 mm) Budakalász állomáson (Közép-Duna vízgyűjtő) volt.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. szeptember

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén szeptemberben a sokéves havi átlagnál 137%-kal (!) több csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 102 mm volt, ami 59 mm-rel volt több, mint a sokéves szeptemberi átlag (43 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 73 mm (Ráckeve) és 174 mm (Tura) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 87 mm, Zagyva vízgyűjtő: 112 mm, Ipoly vízgyűjtő: 104 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 105 mm. E szerint szeptemberben a legkevesebb csapadék a Közép-Duna vízgyűjtőt érte, míg a másik három vízgyűjtő közelítőleg azonos mennyiségű csapadékot kapott. A tárgyidőszak csapadéktevékenysége úgy jellemezhető, hogy mindegyik dekádban volt 1-1 nap, amikor jelentős (20-25mm) csapadék hullott az Igazgatóság egész területére, és emellett a többi napokon is volt kisebb mennyiségű eső a területen.

Szeptemberben a legnagyobb többlet (127 mm) Tura állomáson (Zagyva vízgyűjtő) jelentkezett, míg a legkevesebb többlet (28 mm) Diósjenő állomáson (Ipoly vízgyűjtő) volt.

Bővebben...

Kvassay hajózsilip

Események

Igazgatósági fotópályázat (2018. január)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. január hónapban 3 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bahorecz Éva: Balassagyarmat (2015.)

2. Kabarcz Ákos: Ipolydamásd (2017.)

3. Szilágyi Attila: Pesterzsébet téli hangulatban (2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. október-december)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. október-december hónapokban 9 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Váradi Imre: Kezdődik az ősz (Bátonyterenye, Lengyendi-patak, 2017.)

2. Terlaky Fanni: Csónak a Trianoni-csatornán (2017.)

3. Reichardt Anita: Az utolsó őszi nap (Kitűző VIII - Budapest, 2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. szeptember)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. szeptember hónapban 7 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Hanzel-Kojnok Katalin: Őrhalom (2017.)

2. Kovács Zsófia Adrienn: Lupa-tó (2017.)

3. Bahorecz Éva: Dömös (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

3


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00