Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. május

 

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén májusban a sokéves havi átlaghoz képest 24%-kal kevesebb csapadékmennyiség hullott Igazgatóságunk területére: a májusi átlag 50 mm volt, ami 12 mm-rel volt kevesebb, mint a sokéves májusi átlag (62 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 13 mm (Tököl) és 143 mm (Mátraszentimre) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 53 mm, Zagyva vízgyűjtő: 66 mm, Ipoly vízgyűjtő: 39 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 44 mm. E szerint májusban a legtöbb csapadékot a Zagyva vízgyűjtője, a legkevesebbet az Ipoly vízgyűjtő kapta.

Májusban a legnagyobb többlet (56 mm) Mátraszentimre állomáson jelentkezett, míg a legnagyobb hiány (70 mm) Diósjenő állomáson volt.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. április

 

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén áprilisban a sokéves havi átlaghoz képest 23%-kal több csapadékmennyiség hullott Igazgatóságunk területére: a havi átlag 54 mm volt, ami csak 10 mm-rel volt több, mint a sokéves áprilisi átlag (44 mm).

A lehullott csapadék havi mennyisége 32 mm (Apc) és 81 mm (Pásztó) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 55 mm, Zagyva vízgyűjtő: 59 mm, Ipoly vízgyűjtő: 52 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 51 mm. E szerint áprilisban az egyes rész vízgyűjtőkre közel azonos mennyiségű csapadék hullott.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. március

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén márciusban a sokéves március havi átlaghoz képest ~ 10%-kal több csapadékmennyiség hullott Igazgatóságunk területére: a havi átlag 37 mm volt, ami csak 4 mm-rel volt több, mint a sokéves márciusi átlag (33 mm).

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. február

 

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Az év második hónapjában a sokéves február havi átlaghoz hasonló csapadékmennyiség hullott Igazgatóságunk területére: a havi átlag 32 mm volt, ami csak 1 mm-rel volt kevesebb, mint a sokéves februári átlag (33 mm).

A lehullott csapadék havi mennyisége 19 mm (Hatvan) és 56 mm (Diósjenő) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 30 mm, Zagyva vízgyűjtő: 28 mm, Ipoly vízgyűjtő: 36 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 36 mm. E szerint januárban a csapadékeloszlás egyenletesnek tekinthető Igazgatóságunk területén.

Bővebben...

Kvassay hajózsilip

Események

Nyugdíj

2017. június 8-án - nyugdíjba vonulása alkalmából - ünnepélyes keretek között köszöntünk el Herman Lajosné (Marika) kolléganőnktől, aki 1987.03.09. óta volt a III. Szakaszmérnökség tagja.

Ezúton is kívánunk Neki hosszú, boldog, egészségben eltöltött nyugdíjas éveket!

20170608 11143820170608 11144820170608 112928

Koszorúzás Őrbottyánban

Június 2-án az őrbottyáni Kvassay Jenő Általános Iskola előtti téren az iskola névadójáról tartott megemlékezést követően a település őrszentmiklósi temetőjében kerültek elhelyezésre a megemlékezés koszorúi. Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Szöllősi-Nagy András, a Hidrológiai Közlöny Szerkesztő Bizottságának elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora.

Jelen voltak az eseményen többek között a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Hidrológiai Társaság, a Duna Múzeum, Őrbottyán önkormányzatának, a Kvassay Jenő baráti kör képviselői.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság nevében Markella Krisztián szakaszmérnök és Kopasz Sándor szakaszmérnök-helyettes koszorút helyezett el a példaképként tisztelt Kassay Jenő és Sajó Elemér sírjára.

Bővebben...:

Kollégáink részt vettek az első Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület gyakorlatán

tuzolto01A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. Szakaszmérnökség működési területén, Tasson, 2017. március 30-án csütörtökön megrendezték az önkéntes alapon működő első Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület I. gyakorlatát, amely sikeresen teljesítette a minősítő szakvizsgát.

Bővebben...:

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00