Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. január

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Az év első hónapja valamivel szárazabb volt, mint az átlag, a havi csapadék területi átlagértéke 26 mm volt, ami 25%-kal kevesebb, mint a sokéves januári átlagérték (35mm).

A lehullott csapadék havi mennyisége 12 mm (Ráckeve) és 42 mm (Diósjenő) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 27 mm, Zagyva vízgyűjtő: 22 mm, Ipoly vízgyűjtő: 26 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 28 mm. E szerint januárban a csapadékeloszlás egyenletesnek tekinthető Igazgatóságunk területén.

Januárban a legnagyobb hiány (18 mm) Tésa, Ráckeve állomásokon jelentkezett, míg a legkevesebb hiány (1 mm) Tass állomáson volt.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2016. december

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Az idei december rendkívül száraz volt, a havi csapadék területi átlagértéke 2,4 mm volt, ami csak 5%-a a sokéves decemberi átlagértéknek (45mm).

A lehullott csapadék havi mennyisége 0 mm (Zabar) és 7 mm (Nagy-Hideg hegy) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 2,7 mm, Zagyva vízgyűjtő: 1,1 mm, Ipoly vízgyűjtő: 3,7 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 2,3 mm.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2016. november

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Az idén novemberben a sokéves átlagnál 30 %-kal kevesebb mennyiség hullott le Igazgatóságunk területére. A hónap első dekádja volt a legcsapadékosabb, ezen időszak alatt a havi mennyiség 50-60%-a lehullott. A második dekádban volt még néhány csapadékosabb nap, majd a harmadikban már több volt a csapadékmentes időszak.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2016. október

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

 

Az idén októberben a sokéves átlagnál 16 %-kal több mennyiség hullott le Igazgatóságunk területére. A hónap első dekádja volt a legcsapadékosabb, ezen időszak alatt a havi mennyiség fele lehullott. A következő két dekádban esős és csapadékmentes napok váltották egymást, tehát elmondható, hogy viszonylag egyenletes volt a csapadéktevékenység Igazgatóságunk területén.

Bővebben...

Zsilipelési vízállás

Események

Kvassay emlékszoba ünnepélyes átadása

szalagA Vízügyi szolgálat kiemelt feladatának tartja Kvassay Jenő emlékének felidézését, őrzését, munkásságának bemutatását, így az Országos vízügyi Főigazgatóság 2014. szeptemberében Emlékbizottságot hozott létre, mely szorosan – együttműködve az Őrbottyán város önkormányzatával és a Kvassay Alapítvánnyal – több célt tűzött ki maga elé.

Szilágyi Attila igazgató a Kvassay emlékszoba avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy ezen célok elérésében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kiemelt felelősséget érzett, mivel az igazgatóság működési területén található több Kvassay irányításának idejében megfogalmazódó vagy megvalósult vízgazdálkodási beavatkozás, köztük a Ráckevei-(Soroksári)-Dunaág szabályozásának fontos létesítménye a Kvassay nevét viselő felső szabályozó műtárgycsoport.

Igazgatói elismerések a Víz Világnapja alkalmából

BeszdA Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság I. szakaszmérnökségén a Víz Világnapja alkalmából 2017. március 21-én megrendezett ünnepségén jelen voltak az Igazgatóság vezetősége, az őrbottyáni Kvassay Jenő Általános iskola igazgatója és diákjai valamint a Duna Múzeum Múzeumvezetője és munkatársai.

Szilágyi Attila a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója beszédében emlékeztetett, hogy Március 22. alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz, mint az élet jelképe, szimbóluma, melyet joggal tekinthetünk az élet bölcsőjének. 1993. óta ezen a napon, évente megünnepeljük a Víz Világnapját, Az ENSZ közgyűlése 1992-93. évi ülésszaka vezette be az 1992. évi dublini környezetvédelmi konferencia javaslatára.

XI. Fotóposzter pályázat a Vízről

A MHT BTSz és az ME MFK a fenti gondolatok jegyében a VÍZ ezernyi arcának, áldásának és kártételeinek, természet-ben betöltött szerepének, sokirányú felhasználásának, a Víz és az Ember kapcsolatának bemutatására fotóposzter (saját fotók + magyarázószöveg felhasználásával készített, poszter formájú) pályázatot hirdet. Ezen bárki részt vehet a Föld bármely pontján készített fotók felhasználásával!

Adatlap letöltése itt!

„Szennyvizek? Tiszta vizet!”

vilagnap

VÍZ VILÁGNAPJA - 2017

A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, ahogy azt sokáig hittük. Körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban jóval nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket, és mi európaiak természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű, tiszta ivóvíz a kellő mennyiségben mindig rendelkezésre áll. Emiatt sokszor nem úgy bánunk vele, ahogyan azt megérdemelné. Pazaroljuk, szennyezzük a felszíni és felszín alatti vizeinket egyaránt. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. A szennyvizek 50 százalékát az ipar termeli, 25-25 százalékát a kommunális, illetve mezőgazdasági szennyvizek teszik ki.

Bövebben...

Indul a www.vizvilagnap.hu!

Február 8-tól érdekes témákkal, a Víz Világnapjához kapcsolódó idei programokkal, pályázatokkal és internetes vetélkedővel frissül a www.vizvilagnap.hu. A Duna Múzeum által működtetett honlap célja, hogy a március 22-i világnaphoz és az UNESCO által meghirdetett idei szlogenhez – „Szennyvizek? Tiszta vizet!” – kapcsolódva két hónapon keresztül a vízről való közös gondolkodásra, a programokon való aktív részvételre serkentsen.


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00