Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. augusztus

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén augusztusban a sokéves havi átlagnak megfelelő csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 55 mm volt, ami csak 1 mm-rel volt több, mint a sokéves augusztusi átlag (54 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 36 mm (Kisterenye) és 69 mm (Ipolyvece) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 58 mm, Zagyva vízgyűjtő: 45 mm, Ipoly vízgyűjtő: 59 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 58 mm. E szerint augusztusban a legkevesebb csapadék a Zagyva vízgyűjtőt érte, míg a másik három vízgyűjtő közelítőleg azonos mennyiségű csapadékot kapott. A tárgyidőszak csapadéktevékenysége úgy jellemezhető, hogy augusztus 6-án és 19-én hullott jelentős mennyiségű eső (15-30 mm) az egyes részvízgyűjtőkre, a többi időszak gyakorlatilag csapadékmentesnek mondható.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. július

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén júliusban közelítőleg a sokéves havi átlagnak megfelelő csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a júliusi átlag 52 mm volt, ami ~ 10%-kal volt kevesebb, mint a sokéves júliusi átlag (59 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 29 mm (Kakucs) és 98 mm (Diósjenő) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 46 mm, Zagyva vízgyűjtő: 51 mm, Ipoly vízgyűjtő: 75 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 38 mm. E szerint júliusban a legtöbb csapadék az Ipoly vízgyűjtőt érte, a míg a legkevesebb a Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtőjét. A másik két vízgyűjtő közelítőleg azonos mennyiségű csapadékot kapott.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. június

 

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén júniusban a sokéves havi átlagnak csak közel 50%-a hullott Igazgatóságunk területére: a júniusi átlag 32 mm volt, ami 31 mm-rel volt kevesebb, mint a sokéves júniusi átlag (73 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 17 mm (Mátraszentimre) és 62 mm (Ürbő) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 28 mm, Zagyva vízgyűjtő: 33 mm, Ipoly vízgyűjtő: 30 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 40 mm. E szerint júniusban a legtöbb csapadék a Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtőt érte, a másik három vízgyűjtő közelítőleg azonos mennyiségű csapadékot kapott.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. május

 

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Idén májusban a sokéves havi átlaghoz képest 24%-kal kevesebb csapadékmennyiség hullott Igazgatóságunk területére: a májusi átlag 50 mm volt, ami 12 mm-rel volt kevesebb, mint a sokéves májusi átlag (62 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 13 mm (Tököl) és 143 mm (Mátraszentimre) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 53 mm, Zagyva vízgyűjtő: 66 mm, Ipoly vízgyűjtő: 39 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 44 mm. E szerint májusban a legtöbb csapadékot a Zagyva vízgyűjtője, a legkevesebbet az Ipoly vízgyűjtő kapta.

Májusban a legnagyobb többlet (56 mm) Mátraszentimre állomáson jelentkezett, míg a legnagyobb hiány (70 mm) Diósjenő állomáson volt.

Bővebben...

Kvassay hajózsilip

Események

XXIV. Ifjúsági Napok

mht2017. szeptember 21-22-én Dunaújvárosban került megrendezésre a Magyar Hidrológiai Társaság XXIV. Ifjúsági Napok című konferenciája. A KDVVIZIG munkatársai egy előadással és egy poszterrel készültek a rendezvényre:

Váradi Imre Miklós és Baros Tímea a "Drónok felhasználási lehetőségei a vízügyi szakmában" címmel tartottak előadást, mely az alábbi linken tekinthető meg:

előadás

Kondor Gergely "Pontfelhő-kiértékelési esettanulmányok" című poszterét állította ki, mellyel sikerült a legjobb poszter címet is megszereznie. A poszter és az oklevél az alábbi linkeken tekinthető meg:

poszter oklevél

A színvonalas munkákhoz és az elért sikerekhez ezúton gratulálunk!

Igazgatósági fotópályázat (2017. augusztus)

 A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. augusztus hónapban 14 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bakos Tímea: Boldogi szitakötő (2017.)

2. Váradi Imre: Kisvízfolyás Nógrádban (2016.)

3. Szilágyi János: Fürdőző bivalyok Apaj térségében (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

5

Címadományozás augusztus 20-a alkalmából

logó KDVVIZIG

Augusztus 20-a alkalmából, Államalapító Szent István ünnepén a vízügyi szolgálatban végzett eredményes munkájának
elismeréséül a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője

Bővebben...:

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00