Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2018. február

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Ez év februárjában a sokéves havi átlagnál 70 %-kal több csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 57 mm volt, ami 24 mm-rel volt több, mint a sokéves februári átlag (33 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 35 mm (Kisterenye) és 81 mm (Tura) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak: Közép-Duna vízgyűjtő: 57 mm, Zagyva vízgyűjtő: 51 mm, Ipoly vízgyűjtő: 51 mm, Duna-Tisza-hátság vízgyűjtő: 70 mm. E szerint februárban a Közép-Duna, az Ipoly és a Zagyva vízgyűjtőjét közel azonos mennyiségű csapadék, míg a legtöbb a Duna-Tisza-hátság vízgyűjtőjét érte.

Februárban a legnagyobb többlet (46 mm) Bp. Lőrinc állomáson (Duna vízgyűjtő) jelentkezett, míg a legkevesebb többlet (5 mm) Ipolyvece állomáson (Ipoly vízgyűjtő) volt.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2018. január

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Ez év januárjában a sokéves havi átlagnál 40 %-kal kevesebb csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 21 mm volt, ami 24 mm-rel volt kevesebb, mint a sokéves januári átlag (35 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 5 mm (Kisterenye) és 40 mm (Nagy-Hideg-hegy) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak: Közép-Duna vízgyűjtő: 22 mm, Zagyva vízgyűjtő: 12 mm, Ipoly vízgyűjtő: 28 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 21 mm. E szerint januárban a legkevesebb csapadék a Zagyva vízgyűjtőt, míg a többi vízgyűjtőt közel azonos mennyiségű csapadék érte.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. december

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Ez év decemberében a sokéves havi átlagnál 30%-kal kevesebb csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 31 mm volt, ami 14 mm-rel volt kevesebb, mint a sokéves decemberi átlag (45 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 16 mm (Kisterenye) és 50 mm (Tápiószele) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak: Közép-Duna vízgyűjtő: 26 mm, Zagyva vízgyűjtő: 30 mm, Ipoly vízgyűjtő: 25 mm, Duna-Tisza-hátság (továbbiakban: DTH) vízgyűjtő: 44 mm. E szerint decemberben a legtöbb csapadék a DTH-t, míg a többi vízgyűjtőt közel azonos mennyiségű csapadék érte.

Decemberben a legnagyobb hiány (43 mm) Ipolyvece állomáson (Ipoly vízgyűjtő) jelentkezett, míg a legnagyobb többlet (12 mm) Ürbő állomáson (DTH vízgyűjtő) volt.

A tárgyidőszak csapadéktevékenysége úgy jellemezhető, hogy a hónap mindhárom dekádjában 2-3 napon volt csapadék, az ezen felüli időszak gyakorlatilag csapadékmentes volt.

Bővebben...

Havi hidrometeorológiai tájékoztató - 2017. november

Meteorológiai helyzet

 

Csapadék

Ez év novemberében a sokéves havi átlagnál 11%-kal kevesebb csapadék hullott Igazgatóságunk területére: a havi területi átlag 48 mm volt, ami 6 mm-rel volt kevesebb, mint a sokéves novemberi átlag (54 mm).

Igazgatóságunkon a lehullott csapadék havi mennyisége 31 mm (Tésa) és 84 mm (Diósjenő) között alakult. A tárgyidőszakban a főbb részvízgyűjtőkön az alábbi havi területi átlagok adódtak:Közép-Duna vízgyűjtő: 45 mm, Zagyva vízgyűjtő: 49 mm, Ipoly vízgyűjtő: 60 mm, Duna-Tisza-Hátság vízgyűjtő: 40 mm. E szerint novemberben a legkevesebb csapadék a D-T-H, míg a legtöbb az Ipoly vízgyűjtőt érte.

Bővebben...

Kvassay hajózsilip

Események

Igazgatósági fotópályázat (2018. február-március)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. február-március hónapokban 14 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Benhardt Gyula: Téli táj- és műtárgy kép (Dabas-Sári, XXVII. csatorna, 2018.)

2. Szabó Tamás: Fázó, árva gólyahír (Felsőbabád, 2018.)

3. Németh Gábor: Borzas (Bugyi, 2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

8

Igazgatósági fotópályázat (2018. január)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. január hónapban 3 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bahorecz Éva: Balassagyarmat (2015.)

2. Kabarcz Ákos: Ipolydamásd (2017.)

3. Szilágyi Attila: Pesterzsébet téli hangulatban (2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. október-december)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. október-december hónapokban 9 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Váradi Imre: Kezdődik az ősz (Bátonyterenye, Lengyendi-patak, 2017.)

2. Terlaky Fanni: Csónak a Trianoni-csatornán (2017.)

3. Reichardt Anita: Az utolsó őszi nap (Kitűző VIII - Budapest, 2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00