Lakossági fórum Tasson

DSC 00162017. november 20-án 17 órakor került megrendezésre a Tassi Faluházban „A Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és –rekonstrukció” (KEHOP-1.3.1-15-2015-00002) elnevezésű projekt II. szakaszához, azaz a Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy megvalósításához kapcsolódó lakossági fórum.

A rendezvényt Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelent érdeklődőket, külön köszöntötte Tass és Makád községek polgármestereit. A beszédében felhívta a figyelmet az épülő műtárgy kiemelt jelentőségére. A kivitelezés során várható kellemetlenségek (pl. porszennyezés, zajterhelés, közlekedési nehézségek) miatt kérte a környéken lakók türelmét és megértését.

Ezt követően Papanek László, a KDVVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály osztályvezetője röviden bemutatta a Ráckevei (Soroksári)-Duna történetét, valamint annak egyedülálló vízgazdálkodási rendszerét. Ismertette a Duna-ág vizének mennyiségi és minőségi problémáit, amelyek megoldását tűzte ki célul az ún. RSD Projekt.

A projekt egy komplex, több elemből álló, egymás hatását erősítő beavatkozási sorozat, amelynek három részeleme a tárgyi projekt I. szakaszában már megvalósult (parti sáv csatornázása, monitoring rendszer kiépítése, Kvassay-, és Tassi-zsilip részleges felújítása).

A Tassi többfunkciójú műtárgy megépítésének fő célja az RSD vízminőségének javítása, a Duna-ág megfelelő vízforgalmának és vízszintjének biztonságosabb, a klímaváltozás hatásaira könnyebben alkalmazkodó, kiszámítható szabályozásával. A műtárgy megépítésével és üzemével a jelenleginél kiegyensúlyozottabb vízbetáplálás lehetségessé válik, azaz a szélsőségesen alacsony vagy magas dunai vízállástartományokban is biztosítható lesz a rendszer vízcseréje, vízfrissítése.

Ezt követően a nyertes kivitelezői konzorcium (Strabag Építőipari Zrt. és Colas Alterra Zrt.), azaz az SC Tass 2017 Konzorcium képviseletében Benedek András tervező úr tartotta meg előadását, amelyben részletesen bemutatta a létesülő új műtárgyat, illetve annak egyedi gépészetét. A színes látványtervek, illetve az azok alapján készült animációk, szemléletes módon tárták az érdeklődők elé a kivitelezés utáni állapotot.

Az előadásokat követően a fórumon megjelent érdeklődők feltehették kérdéseiket a KDVVIZIG és a kivitelezői konzorcium képviselőinek.

DSC 0057 modDSC 0074 modDSC 0084 modDSC 0099DSC 0108

Kvassay hajózsilip

Események

XXIV. Ifjúsági Napok

mht2017. szeptember 21-22-én Dunaújvárosban került megrendezésre a Magyar Hidrológiai Társaság XXIV. Ifjúsági Napok című konferenciája. A KDVVIZIG munkatársai egy előadással és egy poszterrel készültek a rendezvényre:

Váradi Imre Miklós és Baros Tímea a "Drónok felhasználási lehetőségei a vízügyi szakmában" címmel tartottak előadást, mely az alábbi linken tekinthető meg:

előadás

Kondor Gergely "Pontfelhő-kiértékelési esettanulmányok" című poszterét állította ki, mellyel sikerült a legjobb poszter címet is megszereznie. A poszter és az oklevél az alábbi linkeken tekinthető meg:

poszter oklevél

A színvonalas munkákhoz és az elért sikerekhez ezúton gratulálunk!

Igazgatósági fotópályázat (2017. augusztus)

 A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. augusztus hónapban 14 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bakos Tímea: Boldogi szitakötő (2017.)

2. Váradi Imre: Kisvízfolyás Nógrádban (2016.)

3. Szilágyi János: Fürdőző bivalyok Apaj térségében (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

5

Címadományozás augusztus 20-a alkalmából

logó KDVVIZIG

Augusztus 20-a alkalmából, Államalapító Szent István ünnepén a vízügyi szolgálatban végzett eredményes munkájának
elismeréséül a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője

Bővebben...:

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00