Emléktábla avatás

DSCN0661A Magyar Hidrológiai Társaság Közép-Duna-völgyi Területi Szervezete emléktáblát állított Dr. Vitális Sándor egykori elnök életművének elismeréséül a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhely udvarán, melynek avatására 2017. június 21-én, igazgatóságunk munkatársainak részvételével került sor.

Az ünnepség keretében Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója, az MHT Közép-Duna völgyi Területi Szervezetének elnöke, Dr. Fodor Miklós Zoltán, a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese és Dr. Lénárt László, az MHT Hidrogeológiai Szakosztályának elnöke tartott megemlékező beszédet Dr. Vitális Sándor bányászati és hidrogeológiai munkásságáról.

 

 DSCN0602

Dr. Vitális Sándor Kossuth-díjas geológus, egyetemi tanár, a föld- és ásványtani tudományok doktora tudományos tevékenysége során Magyarország szinte minden fontos geológiai, hidrogeológiai és műszaki földtani problémájával foglalkozott. Nevéhez fűződik az országos szénkutatás és szénvagyonfelmérés megindítása és fellendítése, a radioaktív anyagok és a recski érckutatás bentonitlelőhelyeinek feltárása. Bányageológiai kutatásai mellett a földtan és vízföldtan területein folytatott munkássága is kiemelkedő eredményeket hozott, foglalkozott többek között a bányatelepek, városok, iparművek ivó- és ipari vízellátásával, a sikondai és pünkösdfürdői termálvíz és a kisterenyei ásványvíz lelőhelyek felmérésével. Kezdeményezésére indult meg az ország földtani és hidrogeológiai újratérképezése, szorgalmazta a Nagy-Alföld addig viszonylag elhanyagolt területének vizsgálatát. Közreműködött a szakmunkás- és szakemberképzésben is, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán geológushallgatók generációinak oktatta a hidrogeológiát, kőszénföldtant és más alkalmazott földtani tárgyakat.

Az emléktáblát és környezetét a KDVVIZIG újítatta fel Cserny György irányítása mellett. Az emléktáblát Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója avatta fel.

DSCN0586DSCN0634

Az ünnepség zárásaként igazgatóságunk nevében Taliga Péter Krisztián szakaszmérnökség-vezető koszorú elhelyezésével fejezte ki tiszteletét a neves geológus emléke előtt.

DSCN0636

Kvassay hajózsilip

Események

Igazgatósági fotópályázat (2018. február-március)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. február-március hónapokban 14 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Benhardt Gyula: Téli táj- és műtárgy kép (Dabas-Sári, XXVII. csatorna, 2018.)

2. Szabó Tamás: Fázó, árva gólyahír (Felsőbabád, 2018.)

3. Németh Gábor: Borzas (Bugyi, 2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

8

Igazgatósági fotópályázat (2018. január)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. január hónapban 3 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bahorecz Éva: Balassagyarmat (2015.)

2. Kabarcz Ákos: Ipolydamásd (2017.)

3. Szilágyi Attila: Pesterzsébet téli hangulatban (2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. október-december)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. október-december hónapokban 9 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Váradi Imre: Kezdődik az ősz (Bátonyterenye, Lengyendi-patak, 2017.)

2. Terlaky Fanni: Csónak a Trianoni-csatornán (2017.)

3. Reichardt Anita: Az utolsó őszi nap (Kitűző VIII - Budapest, 2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00