Vízminőségi kárelhárítás – elsüllyedt hajó az Újpesti-öbölben

2017.05.25-én a délutáni órákban a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletes telefonjára hívás érkezett, mely szerint az Újpesti-öbölben olajszennyezés és erős gázolaj szag tapasztalható. Igazgatóságunk kollégája a helyszín bejárása során a látási viszonyok korlátoltsága miatt aznap nem tapasztalta az említett szennyezést a megjelölt helyen.

A másnap reggeli ismételt helyszíni bejárás folyamán a Turóc utcától az öböl bejáratáig kb. 150-200 m hosszban, a partéltől kb. 2 m szélességben olajos szennyezés volt látható, illetve erős gázolaj szag volt érezhető. Az öböl környéki lelassult vízmozgás miatt az olaj a parton megrekedt. A szennyezés eredetéről bebizonyosodott, hogy egy a Dunán elsüllyedt, Atlasz nevű hajóból származik.

A hajó tulajdonosa búvárok igénybevételével a gázolaj szivárgását 2017. 05. 27-én megszüntette, ugyanakkor kis mennyiségben tiszta olaj - feltehetően motorolaj - buborékolása a hajó orránál továbbra is megfigyelhető volt, mely vékony olajréteget képezve az áramlással távozik a hajó környezetéből. A hajó kiemelése úszódaru igénybevételével lehetséges, amelyre a keddi nap folyamán kerül sor.

A szivárgó olaj lokalizálása és a szennyeződés eltávolításának érdekében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság részéről beavatkozás vált szükségessé, III. fokú vízminőség védelmi készültség elrendelése mellett. A műszaki beavatkozás keretében Igazgatóságunk felfújható merülő fal és olajfelitató hurka kihelyezésével lokalizálta a szennyeződést, megakadályozva annak továbbterjedését. A hajó kiemeléséig Igazgatóságunk a III. fokú vízminőség-védelmi készültséget fenntartotta.

2017. május 30-án, a Dunán elsüllyedt Atlasz hajó kiemelése az úszódaru segítségével megtörtént. A hajótestben megrekedt víz, illetve olajos víz tartályokba  történő kiszivattyúzását a tulajdonos elvégezte. A hajó kiemelésével biztosítottá vált, hogy további szennyeződés kiáramlása nem lehetséges, ezért a pénteki napon kihelyezett VIKOMA merülőfal és Sanol hurka elbontásra került.

A 2017. május 26-án 9:00 órakor elrendelt III. fokú vízminőség-védelmi készültséget a veszélyeztetettség megszűnése okán 2017. május 30-án 18:00 órától Igazgatóságunk megszüntette.

DSCN2541 DSCN2547 20170530 081040 kicsi 20170530 102709 kicsi

Kvassay hajózsilip

Események

XXIV. Ifjúsági Napok

mht2017. szeptember 21-22-én Dunaújvárosban került megrendezésre a Magyar Hidrológiai Társaság XXIV. Ifjúsági Napok című konferenciája. A KDVVIZIG munkatársai egy előadással és egy poszterrel készültek a rendezvényre:

Váradi Imre Miklós és Baros Tímea a "Drónok felhasználási lehetőségei a vízügyi szakmában" címmel tartottak előadást, mely az alábbi linken tekinthető meg:

előadás

Kondor Gergely "Pontfelhő-kiértékelési esettanulmányok" című poszterét állította ki, mellyel sikerült a legjobb poszter címet is megszereznie. A poszter és az oklevél az alábbi linkeken tekinthető meg:

poszter oklevél

A színvonalas munkákhoz és az elért sikerekhez ezúton gratulálunk!

Igazgatósági fotópályázat (2017. augusztus)

 A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. augusztus hónapban 14 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bakos Tímea: Boldogi szitakötő (2017.)

2. Váradi Imre: Kisvízfolyás Nógrádban (2016.)

3. Szilágyi János: Fürdőző bivalyok Apaj térségében (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

5

Címadományozás augusztus 20-a alkalmából

logó KDVVIZIG

Augusztus 20-a alkalmából, Államalapító Szent István ünnepén a vízügyi szolgálatban végzett eredményes munkájának
elismeréséül a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője

Bővebben...:

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00