Vízminőségi kárelhárítás – elsüllyedt hajó az Újpesti-öbölben

2017.05.25-én a délutáni órákban a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletes telefonjára hívás érkezett, mely szerint az Újpesti-öbölben olajszennyezés és erős gázolaj szag tapasztalható. Igazgatóságunk kollégája a helyszín bejárása során a látási viszonyok korlátoltsága miatt aznap nem tapasztalta az említett szennyezést a megjelölt helyen.

A másnap reggeli ismételt helyszíni bejárás folyamán a Turóc utcától az öböl bejáratáig kb. 150-200 m hosszban, a partéltől kb. 2 m szélességben olajos szennyezés volt látható, illetve erős gázolaj szag volt érezhető. Az öböl környéki lelassult vízmozgás miatt az olaj a parton megrekedt. A szennyezés eredetéről bebizonyosodott, hogy egy a Dunán elsüllyedt, Atlasz nevű hajóból származik.

A hajó tulajdonosa búvárok igénybevételével a gázolaj szivárgását 2017. 05. 27-én megszüntette, ugyanakkor kis mennyiségben tiszta olaj - feltehetően motorolaj - buborékolása a hajó orránál továbbra is megfigyelhető volt, mely vékony olajréteget képezve az áramlással távozik a hajó környezetéből. A hajó kiemelése úszódaru igénybevételével lehetséges, amelyre a keddi nap folyamán kerül sor.

A szivárgó olaj lokalizálása és a szennyeződés eltávolításának érdekében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság részéről beavatkozás vált szükségessé, III. fokú vízminőség védelmi készültség elrendelése mellett. A műszaki beavatkozás keretében Igazgatóságunk felfújható merülő fal és olajfelitató hurka kihelyezésével lokalizálta a szennyeződést, megakadályozva annak továbbterjedését. A hajó kiemeléséig Igazgatóságunk a III. fokú vízminőség-védelmi készültséget fenntartotta.

2017. május 30-án, a Dunán elsüllyedt Atlasz hajó kiemelése az úszódaru segítségével megtörtént. A hajótestben megrekedt víz, illetve olajos víz tartályokba  történő kiszivattyúzását a tulajdonos elvégezte. A hajó kiemelésével biztosítottá vált, hogy további szennyeződés kiáramlása nem lehetséges, ezért a pénteki napon kihelyezett VIKOMA merülőfal és Sanol hurka elbontásra került.

A 2017. május 26-án 9:00 órakor elrendelt III. fokú vízminőség-védelmi készültséget a veszélyeztetettség megszűnése okán 2017. május 30-án 18:00 órától Igazgatóságunk megszüntette.

DSCN2541 DSCN2547 20170530 081040 kicsi 20170530 102709 kicsi

Kvassay hajózsilip

Események

Nyugdíj

2017. június 8-án - nyugdíjba vonulása alkalmából - ünnepélyes keretek között köszöntünk el Herman Lajosné (Marika) kolléganőnktől, aki 1987.03.09. óta volt a III. Szakaszmérnökség tagja.

Ezúton is kívánunk Neki hosszú, boldog, egészségben eltöltött nyugdíjas éveket!

20170608 11143820170608 11144820170608 112928

Koszorúzás Őrbottyánban

Június 2-án az őrbottyáni Kvassay Jenő Általános Iskola előtti téren az iskola névadójáról tartott megemlékezést követően a település őrszentmiklósi temetőjében kerültek elhelyezésre a megemlékezés koszorúi. Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Szöllősi-Nagy András, a Hidrológiai Közlöny Szerkesztő Bizottságának elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora.

Jelen voltak az eseményen többek között a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Hidrológiai Társaság, a Duna Múzeum, Őrbottyán önkormányzatának, a Kvassay Jenő baráti kör képviselői.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság nevében Markella Krisztián szakaszmérnök és Kopasz Sándor szakaszmérnök-helyettes koszorút helyezett el a példaképként tisztelt Kassay Jenő és Sajó Elemér sírjára.

Bővebben...:

Kollégáink részt vettek az első Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület gyakorlatán

tuzolto01A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. Szakaszmérnökség működési területén, Tasson, 2017. március 30-án csütörtökön megrendezték az önkéntes alapon működő első Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület I. gyakorlatát, amely sikeresen teljesítette a minősítő szakvizsgát.

Bővebben...:

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00