Elnöki kitüntetés Kabay Sándor nyugalmazott igazgatónak

Az 1848. március 15-i forradalom 169. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára köztársasági elnöki kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át.

Kabay Sándornak a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott igazgatójának a vízügyi szakágazat érdekében végzett több évtizedes kimagasló és példamutató szakmai tevékenységének, emberi tartásának, valamint a vízgazdálkodásban végzett vezetői tevékenységének elismeréseként Magyarország Köztársasági Elnöke a MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetést adományozta.

Kabay Sándor BME építőmérnök, gazdasági mérnök iskolái elvégzése után 1967-1971. között a Betonútépítő Vállalatnál, mint beosztott mérnök. 1972-től egészen a 2009. évi nyugállományba vonulásáig a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságon dolgozott különböző beosztásokban.

A Vízügyi Szolgálatnál először építésvezető-főelőadói munkakörben tevékenykedett, de tehetsége, szorgalma és vezetőkészsége rövid időn belül megmutatkozott és 1975. április 25-től a Vízügyi Igazgatóság I. Szakaszmérnökségének vezetője lett.

1979. február 1-től termelési igazgató-helyettesnek nevezték ki és több mint 10 éven keresztül látta el az Igazgatóságon ezt a vezetői feladatot. Szakmai munkája és emberi magatartása eredményeként Kiváló Munkáért kitüntetésben részesült 1980-ban, majd 1988-ban is. 1982-ben az Országos Vízügyi Hivatal elnökétől az Elnöki Elismerést vehette át. Az, hogy munkáját nem csak a vízügyi ágazat értékelte magas szinten, hanem környezete is bizonyítja, hogy 1979-ben Budapestért Kitüntető jelvényt adományozott részére a Főváros akkori vezetése.

1991. április elsejétől  a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Ezt a beosztást a 2009. évi nyugdíjba vonulásáig következetes,  magas szintű követelményeket támasztó vezetőként látta el. Szakmai és vezetői munkáját mindenkor nagy igényességgel végezte és ugyanezt elvárta, megkövetelte munkatársaitól is. Kiváló szakmai felkészültsége a műszaki ügyintézőként, építésvezetőként, szakaszmérnökként, termelési igazgató-helyettesként, majd igazgatóként eltöltött évek-évtizedek alatt is megmutatkozott. A szakmai és vezetői lépcsőfokokat végigjárva, a teljes rendszert jól megismerve, igen nagy gyakorlati tapasztalattal és kiváló területismerettel rendelkezett mind az irányítás mind a végrehajtás területéről - ami munkájában is naponta megmutatkozott. Nyugállományba vonulása alkalmából, az ágazatot irányító miniszter, részére Vásárhelyi Pál Díjat adományozott .

A Magyar Hidrológiai Társaságnak jelenleg is tagja. Több mint két évtizeden keresztül külsős óraadó volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Igen szerteágazó szakmai tevékenysége mellett jelentős időt és energiát fordított a karitatív tevékenységre is. Különös empátiával foglalkozott a szellemileg fogyatékos gyermekekkel, amely munkásságáért 2009- ben „Arany Szív” díjban részesítette a „Sérültekért Alapítvány”.

Az 1953-ban megalakított Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság életében fontos szerepet betöltő Kabay Sándor, mint emblematikus vezető, 19 éven keresztül irányította az Igazgatóságot, képviselte a stabilitást és állandóságot, amelyre szakmai és emberi pályája, erkölcsi magatartása, emberiessége és kitartása predesztinálta. Példaképül szolgálhat a fiatalabb generáció tagjai számára.

Kvassay hajózsilip

Események

Igazgatósági fotópályázat (2018. február-március)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. február-március hónapokban 14 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Benhardt Gyula: Téli táj- és műtárgy kép (Dabas-Sári, XXVII. csatorna, 2018.)

2. Szabó Tamás: Fázó, árva gólyahír (Felsőbabád, 2018.)

3. Németh Gábor: Borzas (Bugyi, 2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

8

Igazgatósági fotópályázat (2018. január)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. január hónapban 3 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bahorecz Éva: Balassagyarmat (2015.)

2. Kabarcz Ákos: Ipolydamásd (2017.)

3. Szilágyi Attila: Pesterzsébet téli hangulatban (2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. október-december)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. október-december hónapokban 9 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Váradi Imre: Kezdődik az ősz (Bátonyterenye, Lengyendi-patak, 2017.)

2. Terlaky Fanni: Csónak a Trianoni-csatornán (2017.)

3. Reichardt Anita: Az utolsó őszi nap (Kitűző VIII - Budapest, 2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00