Elnöki kitüntetés Kabay Sándor nyugalmazott igazgatónak

Az 1848. március 15-i forradalom 169. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára köztársasági elnöki kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át.

Kabay Sándornak a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott igazgatójának a vízügyi szakágazat érdekében végzett több évtizedes kimagasló és példamutató szakmai tevékenységének, emberi tartásának, valamint a vízgazdálkodásban végzett vezetői tevékenységének elismeréseként Magyarország Köztársasági Elnöke a MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetést adományozta.

Kabay Sándor BME építőmérnök, gazdasági mérnök iskolái elvégzése után 1967-1971. között a Betonútépítő Vállalatnál, mint beosztott mérnök. 1972-től egészen a 2009. évi nyugállományba vonulásáig a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságon dolgozott különböző beosztásokban.

A Vízügyi Szolgálatnál először építésvezető-főelőadói munkakörben tevékenykedett, de tehetsége, szorgalma és vezetőkészsége rövid időn belül megmutatkozott és 1975. április 25-től a Vízügyi Igazgatóság I. Szakaszmérnökségének vezetője lett.

1979. február 1-től termelési igazgató-helyettesnek nevezték ki és több mint 10 éven keresztül látta el az Igazgatóságon ezt a vezetői feladatot. Szakmai munkája és emberi magatartása eredményeként Kiváló Munkáért kitüntetésben részesült 1980-ban, majd 1988-ban is. 1982-ben az Országos Vízügyi Hivatal elnökétől az Elnöki Elismerést vehette át. Az, hogy munkáját nem csak a vízügyi ágazat értékelte magas szinten, hanem környezete is bizonyítja, hogy 1979-ben Budapestért Kitüntető jelvényt adományozott részére a Főváros akkori vezetése.

1991. április elsejétől  a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Ezt a beosztást a 2009. évi nyugdíjba vonulásáig következetes,  magas szintű követelményeket támasztó vezetőként látta el. Szakmai és vezetői munkáját mindenkor nagy igényességgel végezte és ugyanezt elvárta, megkövetelte munkatársaitól is. Kiváló szakmai felkészültsége a műszaki ügyintézőként, építésvezetőként, szakaszmérnökként, termelési igazgató-helyettesként, majd igazgatóként eltöltött évek-évtizedek alatt is megmutatkozott. A szakmai és vezetői lépcsőfokokat végigjárva, a teljes rendszert jól megismerve, igen nagy gyakorlati tapasztalattal és kiváló területismerettel rendelkezett mind az irányítás mind a végrehajtás területéről - ami munkájában is naponta megmutatkozott. Nyugállományba vonulása alkalmából, az ágazatot irányító miniszter, részére Vásárhelyi Pál Díjat adományozott .

A Magyar Hidrológiai Társaságnak jelenleg is tagja. Több mint két évtizeden keresztül külsős óraadó volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Igen szerteágazó szakmai tevékenysége mellett jelentős időt és energiát fordított a karitatív tevékenységre is. Különös empátiával foglalkozott a szellemileg fogyatékos gyermekekkel, amely munkásságáért 2009- ben „Arany Szív” díjban részesítette a „Sérültekért Alapítvány”.

Az 1953-ban megalakított Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság életében fontos szerepet betöltő Kabay Sándor, mint emblematikus vezető, 19 éven keresztül irányította az Igazgatóságot, képviselte a stabilitást és állandóságot, amelyre szakmai és emberi pályája, erkölcsi magatartása, emberiessége és kitartása predesztinálta. Példaképül szolgálhat a fiatalabb generáció tagjai számára.

Zsilipelési vízállás

Események

Kollégáink részt vettek az első Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület gyakorlatán

tuzolto01A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. Szakaszmérnökség működési területén, Tasson, 2017. március 30-án csütörtökön megrendezték az önkéntes alapon működő első Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület I. gyakorlatát, amely sikeresen teljesítette a minősítő szakvizsgát.

Együttműködés a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségével

együttmükodesEgyüttműködési megállapodást írt alá a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége.

Az Ipoly folyó Nógrád megyei szakaszán, valamint a víztározók környékén a megállapodás szerint a helyi polgárőrök segítik a vízügyi védművek őrszemélyzetének munkáját. Szükség esetén jelentést adnak a gátak állapotáról, jelentik, ha adott esetben meghibásodásokat, rendellenességeket észlelnek, árvizek idején pedig bekapcsolódnak a védekezési, elhárítási tevékenységbe.

Kvassay emlékszoba ünnepélyes átadása

szalagA Vízügyi szolgálat kiemelt feladatának tartja Kvassay Jenő emlékének felidézését, őrzését, munkásságának bemutatását, így az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2014. szeptemberében Emlékbizottságot hozott létre, mely szorosan – együttműködve az Őrbottyán város önkormányzatával és a Kvassay Alapítvánnyal – több célt tűzött ki maga elé.

Szilágyi Attila igazgató a Kvassay emlékszoba avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy ezen célok elérésében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kiemelt felelősséget érzett, mivel az igazgatóság működési területén található több Kvassay irányításának idejében megfogalmazódó vagy megvalósult vízgazdálkodási beavatkozás, köztük a Ráckevei-(Soroksári)-Dunaág szabályozásának fontos létesítménye a Kvassay nevét viselő felső szabályozó műtárgycsoport.

Igazgatói elismerések a Víz Világnapja alkalmából

BeszdA Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság I. szakaszmérnökségén a Víz Világnapja alkalmából 2017. március 21-én megrendezett ünnepségén jelen voltak az Igazgatóság vezetősége, az őrbottyáni Kvassay Jenő Általános iskola igazgatója és diákjai valamint a Duna Múzeum Múzeumvezetője és munkatársai.

Szilágyi Attila a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója beszédében emlékeztetett, hogy Március 22. alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz, mint az élet jelképe, szimbóluma, melyet joggal tekinthetünk az élet bölcsőjének. 1993. óta ezen a napon, évente megünnepeljük a Víz Világnapját, Az ENSZ közgyűlése 1992-93. évi ülésszaka vezette be az 1992. évi dublini környezetvédelmi konferencia javaslatára.

XI. Fotóposzter pályázat a Vízről

A MHT BTSz és az ME MFK a fenti gondolatok jegyében a VÍZ ezernyi arcának, áldásának és kártételeinek, természet-ben betöltött szerepének, sokirányú felhasználásának, a Víz és az Ember kapcsolatának bemutatására fotóposzter (saját fotók + magyarázószöveg felhasználásával készített, poszter formájú) pályázatot hirdet. Ezen bárki részt vehet a Föld bármely pontján készített fotók felhasználásával!

Adatlap letöltése itt!


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00