belviz 1

Ráckevei (Soroksári)-Duna üzemvízszint csökkentéséről és várhatóan tartósan alacsony vízszintjéről szóló tájékoztatás

A csapadékos időjárás hatására a mélyfekvésű területek talajvízszintje jelentősen megemelkedett, a Budapesttől délre eső térségben is – elsősorban a mélyebb fekvésű területeken -, több helyen belvízi elöntések jelentek meg. A hidrometeorológiai helyzettől függően - akár kis mennyiségű csapadék esetén - további talajvízszint emelkedésre, valamint a talaj telítettsége miatt a jelenlegi elöntések növekedésére lehet számítani.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a vagyonkezelésében lévő belvízvédelmi főműveken ütemezetten, folyamatosan végzi a belvízkár megelőzése és elhárítása érdekében szükséges védelmi beavatkozásokat. Ennek érdekében már az igazgatóság kezelésében lévő belvízelvezető és kettősműködésű főcsatornákat, belvízi átemelő szivattyútelepeket, vízkormányzó műtárgyakat felkészítettük a területen jelentkező többletvizek befogadására, átemelésére és elvezetésére: a kritikus pontokon kotrási munkákkal javítottuk a csatornák vízlevezető képességét, a szivattyútelepeink gépegységein a szükséges karbantartási munkákat elvégeztük, felkészülve további csapadékos időszakra. A beavatkozásoknak köszönhetően jelenleg a területen védképességet veszélyeztető műszaki problémák nem állnak fenn.

Bővebben...

 

A Magyar Közlöny 2017. évi 231. számában a vízkészletek hasznosításának egyszerűsítéséhez kapcsolódó, valamint más vízgazdálkodási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 518/2017. (XII. 29.) Korm. rendelettel kihirdetésre került és 2018. január 1-én hatályba lépett a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet módosítása, amely rendelkezik arról, hogy a vízjogi engedélyezési eljárás folyamatában, a kérelem részeként benyújtandó a vízügyi igazgatóság objektumazonosítási nyilatkozata.

Az űrlapok, az útmutató és a vagyonkezelői/befogadói/üzemeltetői hozzájárulás kérelem nyomtatványa az alábbi menüpontban elérhetők.

 Az ügyintézéssel kapcsolatos információk.

rsd nyito

Elindult az RSD Projekt II. szakaszának hivatalos oldala

A KEHOP-1.3.1-15-2015-00002 azonosítószámú, „A Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és –rekonstrukció” II. szakasz elnevezésű projekt hivatalos oldala az alábbi linken elérhető:

http://rsd.ovf.hu/

A projekt keretében megvalósuló Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy a meglévő Tassi hajózsiliptől északnyugatra, tőle kb. 250 méter távolságra, a Duna elsőrendű árvízvédelmi töltésébe kerül elhelyezésre. A műtárgy építése kiemelten fontos a Duna-ág biztonságos és a megfelelő vízmennyiséget és vízminőséget garantáló üzemeltethetősége szempontjából. A műtárgy megépítésével és üzemével a négyféle vízátvezetési üzemállapotnak köszönhetően a jelenleginél kiegyensúlyozottabb lesz a vízszintszabályozás, azaz a szélsőséges dunai vízállástartományokban is biztosítható lesz a rendszer vízcseréje, vízfrissítése, illetve a többletvizek levezetése.

A honlapon a projekt előrehaladására vonatkozóan, folyamatosan frissülő információkat találhatnak.

MakádTájékoztatás töltéshasználat rendjéről

A vizek és a közcélú vízilétesítmények fenntartására vonatkozó feladatokról szóló 120/1999. (VIII.6.) Korm. rendelet 7. §-a alapján a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság díj megfizetéséhez köti a vagyonkezelésében lévő:

a.) I-II. rendű árvízvédelmi töltéseken és védősávjain ,

b.) az árvízcsúcs - csökkentő tározók töltésein és védősávjain,

c.) a vízhasznosítási célú tározók töltésein és védősávjain (továbbiakban: töltés)

segédmotoros kerékpárral, motorkerékpárral, lassú járművel, személygépkocsival, tehergépjárművel, valamint állati vontatású járművel történő közlekedést, melynek tartalmi előírásait az Igazgatóság 24/2017. számú igazgatói utasítása szabályozza.

igazgatói utasítás

1. számú melléklet

2. számú melléklet

 

Hírek

Gyászhír (Dénes Miklós)

Denes Miklos

2018. április 6-án, életének 74. évében elhunyt

Dénes Miklós

mérnök

(Komárom, 1944. XI. 26. – Budapest, 2018. IV. 6.)

 

 

Bővebben...:

Védelmi gyakorlat Szobon

IMG 6044A 2018. március végén, Szobon megtartott védelmi gyakorlaton a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Váci Kirendeltségének meghívására a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársai is részt vettek.

Bővebben...:

Hajózási zárlat

2018. április 9-én megkezdődik a Tassi Hajózsilip víztelenítése az állapotfelvételi és karbantartási feladatok elvégzéséhez. A munkálatok idejére (2018. április 9 – május 18.) hajózási zárlat került elrendelésre. A hajózási zárlatra vonatkozó 06/DuM/2018. és 12/DU/2018. számú Hajósoknak Szóló Hirdetmény az alábbi linken érhető el.

A víztelenítés során - eseti jelleggel - számítani lehet a kezelőhíd néhány órás lezárására, az azon való közlekedés korlátozására, tiltására. Az ebből adódó kellemetlenségekért az érintettek szíves megértését kérjük.

Felhívás Jubileumi Díszoklevél igénylésére

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar felhívása itt érhető el.

Belvízvédelmi tájékoztató – 2018. április 6.

A KDVVIZIG belvízvédekezéssel érintett (Pest megye Budapesttől délre elhelyezkedő területe) működési területén az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű csapadék nem hullott. Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban minimális mennyiségű csapadék várható.

Bővebben...:

Kvassay hajózsilip

Események

Igazgatósági fotópályázat (2018. február-március)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. február-március hónapokban 14 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Benhardt Gyula: Téli táj- és műtárgy kép (Dabas-Sári, XXVII. csatorna, 2018.)

2. Szabó Tamás: Fázó, árva gólyahír (Felsőbabád, 2018.)

3. Németh Gábor: Borzas (Bugyi, 2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

8

Igazgatósági fotópályázat (2018. január)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. január hónapban 3 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bahorecz Éva: Balassagyarmat (2015.)

2. Kabarcz Ákos: Ipolydamásd (2017.)

3. Szilágyi Attila: Pesterzsébet téli hangulatban (2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. október-december)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. október-december hónapokban 9 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Váradi Imre: Kezdődik az ősz (Bátonyterenye, Lengyendi-patak, 2017.)

2. Terlaky Fanni: Csónak a Trianoni-csatornán (2017.)

3. Reichardt Anita: Az utolsó őszi nap (Kitűző VIII - Budapest, 2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Érdekességek

Akire büszkék vagyunk (Lichtenstein József)

A 2018. évi Víz Világnapja alkalmából kiírt "XII. Fotóposzter Pályázat a vízről" pályázatra benyújtott munkájáért "Emlékező" különdíjban részesült Lichtenstein József kollegánk, aki a díjkiosztót sajnos nem élhette meg...

palyazat LJ

Oklevel-LJ-OZ

Kitüntetés (Bukodi Csaba)

BCs 2018 4Huzamosabb időn keresztül végzett magas színvonalú, kiemelkedően eredményes szakmai munkája elismeréséül, a Víz Világnapja, március 22-e alkalmából dr. Pintér Sándor belügyminiszter Kvassay Jenő Emlékérmet adományozott Bukodi Csaba úrnak, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Vízrendezési és Öntözési Osztály szakágazati vezetőjének.

 

Ezúton is gratulálunk a kitüntetéshez!

 

 

 

 

 

Bővebben...:

Kitüntetés (Szilágyi Attila)

Az eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül, a nemzeti ünnepünk, március 15-a alkalmából dr. Pintér Sándor belügyminiszter „A köz szolgálatáért érdemjel bronz fokozatát" adományozta Szilágyi Attila úrnak, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatójának.

Ezúton is gratulálunk a kitüntetéshez!

IMG-49b58084a353dfa8c464ac585950e0d2-V

Bővebben...:

Hónap műtárgya (2018. január)

A "Hónap műtárgya" ebben a hónapban az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből származik: a Rőzsekötő-tű.

Bővebb leírás a Duna Múzeum blogján olvasható:

http://vizmerce.blog.hu/2018/01/05/a_honap_mutargya_rozsekoto-tu

Vízügy, mi így szeretünk...

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésével elkészült a "Vízügy, mi így szeretünk!" című rövidfilm, mely a vízügyi szakma fontosságára és szépségeire hívja fel a figyelmet. A cikk megnyitásával megtekinthető a kisfilm.

Bővebben...:


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00